Зелена стена Ботевград
Вертикална градина Ботевград
Зелена стена Ботевград

Обект:

Представяме Ви екстериорна вертикалната градина, изградена със система BGreenwall във вътрешния двор на община Ботевград. Зелената стена е създадена през лятото на 2021 година и е част от по-голям европроект на общината за озеленяване и подобряване на градската среда в центъра Ботевград.

Вертикално озеленяване

Самите вертикални градини, две на брой, са инсталирани на самостоящи метални конструкции, покрити с аквапанел. Това решение е взето, за да не се увреди фасадата на сградата и да не се добавя допълнителен товар от тежеста на системата и растенията. Интересното в случая е, че във вътрешността на едната зелена стена има вграден екран, на който се прожектират непрекъснато рекламни видеоклипове за популяризиране на района. Това значително усложни отводняването на вертикалната градина, но екипът ни се справи изключително добре с трудната задача.

Използването само на един растителен вид, Lonicera nitida, в никакъв случай не отнема чара на зелената стена, даже напротив тя изглежда стилна и изчистена. Плътен зелен гръб в комбинация с дървен декинг и пейки, плюс ефектния екран, придават завършен и уютен вид на вътрешния двор на сградата. Пространството се използва за доста мироприятия, коледни базари и прожекции.

 

Зелена стена Ботевград
Зелена стана Ботевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *