Verticalno ozeleniavane Space Tower
DJI_0511-HDR5-Panorama1-910 x683
Verticalno ozeleniavane Space Tower

Обект:

Горди сме да заявим, че системата ни за зелени стени BGreenwall е в основата на най-голямата вертикална градина в България и може би на Балканите. Площта и е малко над 600 кв.м, като включва в себеси интериорно и екстериорно вертикалано озеленяване.

Самата сграда "Space Tower" e с изключителен архиктектурен дизайн и най-съвременни технологи - LEED Сертифицирана Зелена сграда. Намира се в София, на бул. Цариградско шосе 86, точно над  метростанция Интер Експо Център. Пусната е в експлоатация началото на 2019 година.

Вертикално озеленяване

Външните зелени стени са разделени на няколко части, като най-голямата и въздействаща е югозападната фасада. Там височината на зелената стена, в най-високата си част е над 14 м. Освен нея има още 7 по-малки външни вертикални градини във височина на сградата. Te се намират на полу тераси (лоджии), шахматно разположени по западната и източната фасади. Лоджиите са оформени, като кътове за отдих, с достъп от вътрешността на сградата. Зелените стени са част от тези пространства и играят важна роля при осигуряването на комфортна среда за почивка.

Стилът на озеленяването е геометричен, като са използвани преплитащи се прави линии и окръжности. Използваните растения са предимно сукулентни (седуми) с цел максимално лесна поддръжка и минимално използване на вода. Избраните видове са с различен цвят и текстура и придават на стената доста колоритен външен вид. Това е особено отчетливо през лятото, когато седумите са в пълния си блясък.

Освен външното има и интериорно вертикално озеленяване. To e решено в изчистен геометричен стил, какъвто е и стилът на цялата сграда. Използвани видове от семейството на лианите - Scindapsus в различни цветове.

 

Vertical garden project BGreenwall
Verticalno ozeleniavane Space Tower
Verticalno ozeleniavane Space Tower
Zelena stena Space Towert izgrajdane
Zelena stena Space Towert izgrajdane
Zelena stena Space Towert izgrajdane
Zelena stena realizacia BGreenwall

Изграждане и партньори

Монтажът, предшестван от засаждане и предварително отглеждане на растенията в системата, предложи много изненади. Лошите метеорологични условия (декември месец), трудности с транспортирането на растителността във височина и кратки срокове не попречиха за качественото реализиране на обекта.

Поради голямата височина на някои от зелените стени се наложи използването на скелета и автовишки, което допълнително затрудни и усложни монатажът на системата. Въпреки това, поради големия професионализъм на колегите от Грийн Ленд Дизайн, които са и проектанти на самото вертикално озеленяване, и Грийн Гардън-София, извършили монтажа на системата BGreenwall на самия обект, всичко приключи благополучнo и в срок.

 

Използвани снимки: https://gbs-bg.com/bg/projects/space-tower/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *